Paredz Kodak galu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Leģendāro ASV fotopreču ražotāju «Eastman Kodak Co.» sagaida drūma nākotne, izskanot aizvien jaunai informācijai, ka uzņēmums nonācis uz bankrota sliekšņa.

Nespējot atgūties no problēmām, ko «Eastman Kodak» radījusi pieaugošā digitālo kameru izmantošana, laikraksts «Wall Street Journal» trešdien ziņoja, ka kompānija jau sākusi gatavoties tiesā iesniegt pieteikumu, lai lūgtu aizsardzību pret kreditoriem.

Savukārt otrdien Ņujorkas fondu tirgus norādīja uzņēmumam, ka tas varētu pārtraukt kompānijas akciju kotēšanu biržā, ja tā nespēs palielināt to cenu virs viena dolāra līmenim.

Ziedu laikos «Eastman Kodak» akciju cena sasniedza 80 dolārus 1996.gadā - tieši pirms digitālo fotogrāfiju revolūcijas, kas galu galā aizstāja nepieciešamību patērētājiem iegādāties «Kodak» fotofilmas.

Trešdien kompānijas akciju vērtība nokritās par 28% un veidoja 0,47 dolārus, bet ceturtdien tā saruka vēl par 10,6% - līdz 0,42 dolāriem, starptautiskajai reitingu aģentūrai «Moody's» samazinot uzņēmuma kredītreitingu līdz «Caa3» līmenim un šādu lēmumu skaidrojot ar ļoti lielo iespējamību tam tuvākajā laikā piedzīvot bankrotu.

Tāpat ceturtdien «Eastman Kodak» pameta galvenais komunikāciju vadītājs, sekojot trīs valdes direktoru piemēram pēdējo divu nedēļu laikā.

Taču «Wall Street Journal» vēsta, ka uzņēmums joprojām cer pārdot daļu no vērtīgā patentu portfeļa, lai iegūtu tik ļoti nepieciešamos finanšu līdzekļus.

Tomēr, ja šie pūliņi izrādīsies neveiksmīgi, kompānija pieteikumu tiesā par bankrota aizsardzību varētu iesniegt jau šā mēneša beigās vai februārī, atsaucoties uz situāciju labi pārzinošiem informācijas avotiem, norāda laikraksts.

Tādējādi tiktu apdraudētas «Eastman Kodak» nodarbināto 19 000 cilvēku darba vietas. Pagājušā gadsimta 80.gados uzņēmums nodarbināja 145 000 cilvēku.

Kompānija gan atteikusies komentēt šo informāciju, taču tās finanšu rādītāji bijuši negatīvi jau vairākus gadus.

Pēdējā reize, kad uzņēmums reģistrēja peļņu, bija 2007.gadā, un arī tad tā bija niecīga. «Eastman Kodak» stabilā lejupslīde tika fiksēta jau 2004.gadā, kad kompānija tika izslēgta no 30 ASV lielāko kompāniju akciju biržas indeksa «Dow Jones Industrial Average».

Savukārt septembrī uzņēmums noalgoja juridisko kompāniju «Jones Day» kā padomdevēju restrukturizācijas pasākumu īstenošanai, taču liela daļa analītiķu norādīja, ka šī kompānija labi pazīstama arī ar bankrota aizsardzības tiesas procesu vadīšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu