Aicina "Latvenergo" pārskatīt plānotos izdevumus, nevis cerēt uz tarifu pieaugumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ekonomikas ministrs Krišjānis Kariņš (JL) uzskata, ka VAS "Latvenergo" būtu nevis jāprasa elektroenerģijas tarifu paaugstinājums, bet gan rūpīgi jāizvērtē kompānijas budžeta izdevumi.

Šodien pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Aigaru Kalvīti (TP) Kariņš žurnālistiem sacīja, ka "Latvenergo" valdes pieprasītais elektroenerģijas tarifu kāpums neesot pamatots.

"Latvenergo" nevarot "kā pelmeņu tirgotājs" vienā rītā pēkšņi pacelt cenas, uzsvēra ministrs, piebilstot, ka enerģētikas kompānijas valde ir izvēlējusies vieglāko variantu - palielināt elektroenerģijas tarifus, tā vietā, lai izanalizētu plānotos tēriņus.

Kā vienu no piemēriem nelietderīgiem izdevumiem Kariņš minēja nākamgad plānotos izdevumus reklāmai un jauna "Latvenergo" logotipa izstrādei. Šim mērķim kompānija iecerējusi tērēt aptuveni miljonu eiro (702 800 latus).

Ekonomikas ministrs uzskata, ka iedzīvotājiem, īpaši pensionāriem, nebūtu jāmaksā par jaunu "Latvenergo" logotipa izstrādi, turklāt kompānijai tādu nemaz nevajag.

Pēc ministra teiktā, monopoluzņēmumam reklāma nav nepieciešama.

Kariņš savu ierosinājumu par "Latvenergo" tēriņu izvērtēšanu ir apspriedis ar enerģētikas kompānijas padomes priekšsēdētāju Vili Vītolu (JL), kurš solījis to pārrunāt ar uzņēmuma valdi.

Kariņš piebilda, ka drīzumā vairākiem "Latvenergo" valdes locekļiem beigsies pilnvaru termiņš un būs jālemj par jaunu iecelšanu. Šajā aspektā tiks izvērtēts līdzšinējās valdes darbs un vadības stils.

Kariņš apgalvoja, ka Kalvītis šodien tikšanās laikā esot piekritis viņa viedoklim par pieprasīto elektroenerģijas tarifu kāpumu.

Kalvītis žurnālistiem atzina, ka "Latvenergo" izdevumu pārskatīšana būtu tikai "mazs ūdens piliens uzņēmuma darbībā". Premjers uzskata, ka "Latvenergo" pieprasītais tarifu paaugstinājums ir rūpīgi jāizvērtē.

Jāanalizē iespējamie attīstības scenāriji par to, kā uzņēmuma darbību ietekmētu tarifu nepaaugstināšana vai tās atlikšana uz vēlāku laiku. Premjers uzsvēra, ka "Latvenergo" nevar ilgstoši strādāt ar zaudējumiem.

Valdības vadītājs arī norādīja, ka jautājumā par "Latvenergo" iespējamo tarifu paaugstināšanu viņš paļaujas uz ekonomikas ministra lēmumiem. Tiem esot jābūt ļoti atbildīgiem.

"Latvenergo" valde pagaidām atturas no komentāriem, savukārt Vītols sacīja, ka viņš pilnībā pievienojas ekonomikas ministra viedoklim. Vītols uzskata, ka, samazinot izdevumus, tarifus varētu nepaaugstināt. Turklāt "Latvenergo" esot tādi izdevumi, kurus varot samazināt.

Viņš atturējās prognozēt, cik ilgu laiku tarifus varēs nepaaugstināt, taču norādīja, ka pašreizējā situācijā maksu par elektroenerģiju nevajadzētu paaugstināt.

Arī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) priekšsēdētāja Inna Šteinbuka uzskata, ka tas ir vērtīgs piedāvājums, tomēr to var uzskatīt par īstermiņa risinājumu. "Nedomāju, ka tas glābs ilgākā laika posmā. Iespējams, [ar šiem pasākumiem] pietiks gadam," sacīja SPRK vadītāja. Pēc viņas domām, "Latvenergo" var atrast iekšējās rezerves un tas ir uzņēmuma menedžmenta uzdevums.

Kā ziņots, enerģētikas kompānija ir sagatavojusi jaunu tarifu projektu, kas paredz elektroenerģijas cenu pieaugumu. Tarifa gala projekts ir iesniegts Ekonomikas ministrijā (EM).

Kā norādīja "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Kārlis Miķelsons, projektā ir vairāki iespējamie varianti, no kuriem viens paredz tarifu pārmaiņas jau 2006.gadā. "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs neatklāja, kāds projektā paredzēts elektroenerģijas tarifu pieaugums, un uzsvēra, ka tas būs viencipara skaitlis - no 1% līdz 10%.

Kā informēja kompānijas vadītājs, ja būs veiksmīgas sarunas ar EM, gala tarifu projektu SPRK varētu iesniegt novembra sākumā.

Kā informēja EM Sabiedrisko attiecību nodaļā, ministrijas speciālisti līdz šīs nedēļas beigām izvērtēs, kādu iespaidu iespējamais tarifu pieaugums varētu atstāt uz atsevišķām nozarēm un tautsaimniecību.

SPRK tarifu projektu vērtēs saskaņā ar enerģētikas normatīvajiem aktiem un ar tarifu aprēķināšanas metodiku, ievērojot likumu "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem", norādīja vienotā regulatora Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja pienākumu izpildītāja Inese Krūmiņa.

SPRK padomes priekšsēdētāja Inna Šteinbuka, komentējot "Latvenergo" plānus, pauda viedokli, ka valdībai vajadzētu izvērtēt prioritātes un definēt, kas ir galvenais - cīnīties pret inflāciju vai ļaut uzņēmumam attīstīties. Pēc viņas domām, patlaban svarīgāk ir apkarot inflāciju.

Ja regulators saņems "Latvenergo" tarifu projektu, valdība tiks aicināta paust viedokli.

Regulators parasti cenšoties konsultēties ar atbildīgajām institūcijām jautājumos, kas attiecas uz valsts uzņēmumiem.

Saņemot "Latvenergo" tarifu projektu, SPRK vērtēs atbilstību pašizmaksai, kā arī visu rūpīgi pārbaudīs, solīja Šteinbuka.

Viņa uzskata, ka "Latvenergo" ir objektīvi iemesli lūgt tarifu paaugstinājumu. Kā piemēru Šteinbuka minēja plānoto gāzes tarifu pieaugumu, ko veido AS "Latvijas gāze" ar paziņojumiem presē par vēl lielāku tarifu kāpumu.

Iepriekš Miķelsons nepieciešamību paaugstināt tarifus skaidroja ar gāzes un degvielas cenu pieaugumu, augsto inflāciju un dažādu materiālu cenu pieaugumu. "Viss ir kļuvis dārgāks," šā gada jūlijā uzsvēra kompānijas vadītājs.

Kā norādīja Miķelsons, Latvijā elektroenerģija klientiem joprojām tiek tirgota par cenu, kas ir zemākā Eiropas Savienībā.

Viņš uzskata, ka par tarifu pārmaiņām ir jādomā katru dienu. "No tā ir atkarīgi darbības rezultāti, investīciju apjomi, kuri ir nepieciešami uzņēmumam," skaidroja "Latvenergo" vadītājs.

Pēdējo reizi "Latvenergo" elektroenerģijas tarifi pieauga 2004.gada 1.janvārī, kad kāpums, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, bija vidēji par 12,7%. Apstiprinot jaunos elektroenerģijas tarifus, regulators bija rēķinājies, ka tos nebūs nepieciešamības paaugstināt vēl trīs gadus.

Kā ziņots, kompānijas auditētā peļņa 2004.gadā sasniedza 24,7 miljonus latu, kas ir gandrīz divas reizes jeb par 13,9 miljoniem latu vairāk nekā 2003.gadā. Uzņēmuma neto apgrozījums pērn sasniedza 229 miljonus latu, kas ir par 28 miljoniem latu jeb 14% vairāk nekā 2003.gadā.

2004.gadā "Latvenergo" saražoja 4270 gigavatstundas elektroenerģijas, kas ir par 689 gigavatstundām jeb 19% vairāk nekā iepriekšējā gadā. Pērn no ārvalstu enerģētikas kompānijām tika iepirktas 2096 gigavatstundas elektroenerģijas.

"Latvenergo" klientiem pagājušajā gadā realizējis 5573 gigavatstundas elektroenerģijas, kas ir par 3,3% vairāk nekā iepriekšējā gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu