Māra Upmane-Holšteine atklāj savu rīta rituālu

CopyLinkedIn Draugiem X

IKEA veica starptautisku pētījumu “Dzīve mājās”, lai noskaidrotu, vai cilvēkiem mājās pietiek privātās telpas jeb laika sev. 85 % aptaujāto uzskata, ka ikvienam mājās ir tiesības uz laiku sev, bet katrs ceturtais jūt bažas par to, ka šīs tiesības netiek ievērotas. Iepriekšējos video savas domas par “laiku sev” izteica psihoterapeite Marija Ābeltiņa, savukārt šajā rakstā par savu privāto telpu un ikdienas rituāliem stāsta grupas “Astro'n'out” soliste, trīs bērnu mamma Māra Upmane-Holšteine.

Kā zināms, Māra pagājušajā gadā kļuva par mammu jau trešajam bērniņam, un viņas dzīvē, kurā jāsabalansē radošā darbība un mammas loma, ir īpaši svarīgi atrast laiku sev. 

Vai tev mājās ir sava privātā telpa?

Māra atklāj, ka nesen ar ģimeni ievākusies jaunā mājvietā, un par viņas mīļāko privāto telpu ir kļuvusi vannasistaba.

“Man ir tāds slepenais rīta rituāls – kad bērni aizvesti uz dārziņu, es eju vannā,” viņa atklāj. “Mazajam bēbim noberu priekšā mantiņas, un pati esmu vannā ar kafiju un telefonu. Un es ļoti izbaudu šo savu rīta rituālu.”

Tāpēc no rītiem viņai labāk nezvanīt un netraucēt darba jautājumos. “Tad es būšu nīgra,” Māra nosmej.

Cik bieži izdodas atrast laiku sev?

Māra Upmane-Holšteine stāsta, ka katru dienu viņai izdodas atrast laiku sev, tiesa, katru reizi tas ir citā veidā un citā brīdī, un attiecīgi dažādos laika nogriežņos.

“Ir dienas, kad es jūtu, ka man ļoti nepieciešams laiks sev,” stāsta mūziķe. “Es izskrienu uz pāris stundām vai pasēžu kafejnīcā pie datora, jo mājās to nevar īstenot. Citreiz dodos iepirkties. Bet ir arī dienas, kad nevaru izbrīvēt ilgāku laiku sev.”  

Viņa atzīst, ka brīžos, kad nav iespējams veltīt kvalitatīvu laiku sev, viņa uz piecpadsmit minūtēm aiziet uz citu istabu nosnausties.

“78 % Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka labākais veids, kā iegūt privātumu, ir aiziet uz konkrētu telpu vai vietu mājās,” atklāj IKEA pētījums.

Māra īpaši izbauda ikdienas pastaigas ar mazuli, arī tas ir laiks sev.

Kā tu jūties, kad esi veltījusi pietiekami daudz laika sev?

Lielākais ieguvums, ja ir bijusi iespēja veltīt laiku sev un atpūsties, ir radošums.

“Kad jūtos mierā ar sevi, labsajūtā par savu fizisko un emocionālo stāvokli, tad nāk radošas idejas.

Man prātā nāk radošas domas, es varu pierakstīt idejas, man rodas jauni plāni. Pēkšņi viss liekas tik aizsniedzams un izdarāms. Kurš teica, ka mēs nevaram ar trīs bērniem aizbraukt uz Meksiku? Bet varbūt, ja šodien sākam plānot, tad varam!”

Vai vietu sev var atrast arī mazā mājoklī?

“64 % Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka iespējas pavadīt laiku vienatnē nav atkarīgas no mājokļa izmēra,” atklāj globālais pētījums.

Tam piekrīt arī Māra – viņa uzskata, ka mazās telpās arī var atrast vietu sev, taču jābūt atjautīgākam. Svarīga ir zonu nodalīšana, labs apgaismojums un, piemēram, skapis, ar ko nodalīt telpu. 

“Piemēram, mūsu mājās šobrīd pavisam mazā vannasistaba ar silto grīdu ir ideāls spēļu laukums bērniem,” viņa paslavē savu ģimeni.

Ieteikumi tiem vecākiem, kam šķiet, ka viņi nespēj atrast laiku sev

“Es zinu šo frāzi – es taču piedzemdēju bērnu, man pašai ar viņu jātiek galā. Es pati tā kādreiz domāju. Taču tad es sapratu, ka ir taču kolosāli, ja viņi paši veido labas attiecības ar vecvecākiem, tēta vai mammas brāli,” domā Māra. Viņa uzskata, ka vecvecākiem mazbērnu ienākšana dzīvē ir kā dāvana, kā svētība. “Man palīdzēja apziņa, ka es nevis lūdzu palīdzību, bet laižu bērnus pie vecvecākiem, laižu viņus pasaulē un ļauju viņiem pašiem veidot savas attiecības.”

Ar pētījumu detalizētāk var iepazīties lifeathome.ikea.com.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu