Skolēnu vasaras nodarbinātības programma - pirmais solis jauniešu nākotnes darbam

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Jau vairāk nekā 10 gadus Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) rīko skolēnu vasaras nodarbinātības pasākumus un arī šogad, neraugoties uz Covid-19 krīzi un sākotnējo plānu šo programmu atcelt, “skolēnu vasara” tiek īstenota. Ekonomiskās grūtības uzņēmēju interesi par skolēnu nodarbināšanu nav mazinājušas - programmai kopumā pieteikušies 742 darba devēji. Arī skolēni nav bijuši kūtri - vasaras nodarbinātībai reģistrējušies vairāk nekā 9000 jauniešu.

Jau daudzus gadus ar skolēniem veiksmīgi sadarbojas Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs, kur šovasar izveidotas 23 darba vietas. Zoodārzā bērni un jaunieši palīdz rūpēties par dzīvniekiem, sakopj teritoriju, palīdz apmeklētājiem ar biļešu iegādi, kā arī kontrolē kārtību automašīnu iebraukšanas zonā. Augusta sākumā viņu darbošanos klātienē novērtēja Labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV) un NVA direktore Evita Simsone, kuras ar zoodārza vadību pārrunāja skolēnu vasaras nodarbinātības programmas jautājumus, kā arī tikās ar skolēniem (skatīt galeriju).

Labklājības ministre Ramona Petraviča, uzsvēra, ka ne tikai uzņēmēji izrādījuši lielu interesi par šo programmu, bet arī mūsu jaunā paaudze - “jomas, kurās skolēni strādā šogad, ir ļoti dažādas, tostarp vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība, apstrādes rūpniecība, izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumi, arī lauksaimniecība". Savukārt, NVA direktore Evita Simsone norādīja, ka darba devēji, kuri piedalās “skolēnu vasaras” pasākumos, jauniešus slavē, kas nozīmē, ka šis ir liels un vērtīgs solis skolēnu nākotnei – agrā jaunībā iegūt praktiskās un profesionālās zināšanas reālā darba vidē.

Visbiežāk skolēniem piedāvā strādāt tādos arodos kā palīgstrādnieks, labiekārtošanas strādnieks, apkopējs, pārdevēja palīgs, virtuves strādnieks, viesmīlis, skolotāja palīgs, klientu apkalpošanas speciālists. Piedāvājumā ir arī profesijas, kurās var apgūt ne tikai praktiskās darba iemaņas, bet arī darba drošību, komunikāciju ar klientiem un prasmes darbam komandā.

Jūlijā un augustā skolēnu vasaras nodarbinātības programmā dažādos darbos līdz šim iesaistīti vairāk nekā četri tūkstoši skolēnu, no kuriem darbu augustā sāka 1680. Šovasar kopumā izveidotas 4238 darba vietas. Lielākie darba devēji ir SIA "Maxima Latvija", kas izveidojusi 172 darba vietas, Liepājas pašvaldības aģentūra "Nodarbinātības Projekti" - 100 darba vietas, Jelgavas novada pašvaldība - 86 darba vietas, SIA Olimpiskais centrs "Ventspils" - 79 darba vietas un Saldus novada pašvaldība - 76 darba vietas.

Visvairāk vasaras darba iespēju skolēniem tiek piedāvāts Rīgas reģionā, kur darba vietas jauniešiem izveidojuši 155 darba devēji. NVA skolēnu vasaras nodarbinātības pasākumos Rīgas reģionā iesaistījušies kopumā 1164 jaunieši, Kurzemā – 1031, Zemgalē šovasar strādā 762, Latgalē – 748 un Vidzemē – 597 skolēni.

Programmas īstenošanai novirzīts finansējums 1,7 miljonu eiro apmērā.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu