Aizvien vairāk cilvēku ar īpašām vajadzībām atrod vietu darba tirgū

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: pexels.com

Šogad maijā apritēja desmit gadi kopš Saeima pieņēma Invaliditātes likumu. Tas izvirzīja ambiciozus mērķus, lai uzlabotu dzīvi cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Tostarp tika ieviesti jauni no valsts budžeta apmaksāti pakalpojumi, piemēram, psihologa konsultācijas un asistenta pakalpojumi pašvaldībās un izglītības iestādēs. 

Par likuma galveno vadmotīvu bija izvirzīts papildus atbalsts cilvēkiem, kuriem invaliditāte jau noteikta, kā arī risku mazināšana vai novēršana personām ar invaliditātes prognozi.

Lai novērtētu, kā veicies ar invaliditātes jautājumu un problēmu risināšanu, Labklājības ministrijas uzdevumā realizēts liels un vērtīgs pētījums. Tajā izvērtēts “Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Konvencijas par personu ar invaliditāti tiesībām” ieviešanas progress un sniegts pārskats par valsts īstenotajiem pasākumiem invaliditātes jautājumos.

Pētījuma galvenais mērķis bija konstatēt, vai personām ar invaliditāti šobrīd tiek nodrošinātas vienlīdzīgas tiesības un iespējas, kā arī identificēt turpmāk veicamās darbības.

Kopš 2014. gada īstenoti vairāki nozīmīgi pasākumi, kas personām ar invaliditāti palielinājuši iespējas iegūt izglītību, būt sociāli aktīviem, kā arī uzlabojuši aprūpi ārpus viņu dzīvesvietām. 

Pētījumā secināts, ka 2017. gada nogalē algotu darbu strādāja 25,6 % invalīdu, savukārt 2018. gada beigās - 26,9 %. Pozitīvā tendence turpinājusies arī pērn - 2019. gada decembrī nodarbināti bija 27,1 % no personām ar invaliditāti. Vienlaikus bezdarba dati liecina, ka aptuveni 13% no darba meklētājiem ir cilvēki ar īpašām vajadzībām, savukārt ilgstošo bezdarbnieku rindās invalīdu īpatsvars ir vēl lielāks - 27%.

Diemžēl sabiedrības attieksmē pret strādājošām personām ar invaliditāti pozitīvas tendences joprojām neparādās. 2014. gadā uz diskrimināciju norādīja 17% no aptaujātajām personām ar invaliditāti, savukārt, 2020. gadā jau 24 %. Aptuveni 16% apkārtējās sabiedrības attieksmi vērtē  kā atbalstošu, bet 52% – kā neitrālu.

Pētījumu veica nodibinājums "Baltic Institute of Social Sciences" no 2020. gada 20. janvāra līdz 30. jūnijam. Tas tika finansēts no Eiropas fondu līdzekļiem - 49 973 eiro.

Ar pētījumu var iepazīties šeit.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu