Atklājot stāstus par Trešā Reiha nežēlīgajām sievietēm

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Daudzu gadu garumā vācu sievietes tika uzskatītas par pasīviem lieciniekiem šaušalīgajiem noziegumiem, ko pastrādāja nacisti. Tiesa, daudzas no viņām bija aktīvas to dalībnieces un bija tik pat brutālas kā vīrieši. “Sievietes zem Hitlera karoga - dokumentāls stāsts divās daļās ar pirmizrādi 8. aprīlī pulksten 22 kanālā Viasat History atklās patiesību par Trešā Reiha bēdīgi slavenākajām sievietēm. Šajā rakstā ieskatīsimies dažu no Hitlera nežēlīgāko dāmu dzīvē.

Sievietes paredzētas bērnu audzināšanai

Kad Hitlers 1933. gadā nāca pie varas, Hitlerjūgendam pievienojās ne tikai vīrieši, bet arī daudzas jaunas sievietes. Tam pat bija meiteņu filiāle, ko sauca par BDM. Uzņemtas tika vairāk nekā 200 000 meiteņu. Nacisti neļāva nevienai sievietei ieņemt atbildīgus amatus un ierobežoja viņu piekļuvi augstākajai izglītībai: BDM viņas tika apmācītas dzemdēt bērnus. Visas brīvā laika aktivitātes bija paredzētas, lai sagatavotu viņas mātes lomai. Viņas arī tika izglītotas, lai atrastu piemērotāko vīru, balstoties uz rasi. Lēnām BDM sievietes iekļuva Trešajā Reihā un bija gatavas īstenot Hitlera antisemītiskos plānus.

Foto: Publicitātes foto

Paulīne Kneislere, māsiņa slepkava

Vecmātēm kā Trešā Reiha ieceltajām valsts ierēdnēm bija jāinformē vadība par jebkādām anomālijām vai trūkumiem, ar kuriem tās saskārās. Tās tika reģistrēts sistēmā un daudzas reizes tika norīkota eitanāzija. Paulīne Kneislere bija viena no galvenajām sievietēm, kuras piekopa šo politiku. Viņa bija iesaistīta fizisku un garīgu invalīdu - gan pieaugušo, gan bērnu - iznīcināšanas kampaņā “Aktion T4”. Kneislere un viņas kolēģi rūpējās par šiem cilvēkiem, palīdzēja viņiem sakravāt mantas un paskaidroja, ka viņi pārceļas citur. Protams, viņi nekad viņiem neteica, ka viņi tiks nogādāti iznīcināšanas nometnēs, kur viņi tika nonāvēti ar gāzes palīdzību. Kneislere veica arī letālas injekcijas. Līdz kara beigām “Aktion T4” ietvaros tika iznīcināti gandrīz 200 000 cilvēku.

Ģertrūde Slotke, dzīvības un nāves meistare

Sekretāre Ģertrūda Slotke 1942. gadā strādāja Vācijas okupācijas pārvaldē, kuras pārziņā bija ebreju deportācijas uz koncentrācijas un iznīcināšanas nometnēm. Tā kā viņas vadītājs aizgāja steigā, Slotke ātri uzņēmās pienākumus, īstenojot savas ambīcijas. Viņa kļuva par dzīvības un nāves pavēlnieci, regulāri apmeklējot Vesterborku - Nīderlandes galveno tranzīta nometni, lai izlemtu, kurš paliek un kurš dodas. Šos lēmumus vienlaikus pieņēma visā Eiropā, bet pamatā tie bija vīrieši: viņa bija vienīgā sieviete, kurai bija uzticets šis darbs. Viņa lēma par neskaitāmu ebreju dzīvībām un palika savā amatā līdz pēdējam deportācijas vilcienam, kas izbrauca no Vesterborkas. Tas bija vilciens, kas veda Annu Franku un viņas ģimeni.

Foto: Publicitātes foto

Pēc kara dažām sievietēm bija jāatbild par savām darbībām, tomēr daudzas no viņām pamanījās izslīdēt caur tiesu tīklu. Pagāja gadu desmiti, lai vēsturnieku darbs izgaismotu šo mazāk zināmo holokausta daļu un pastāstītu stāstus par “Sievietēm zem Hitlera karoga” un vardarbību, uz kuru viņas bija spējīgas — tikai kanālā Viasat History.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu