Interneta rīks palīdz zagtu fotokameru meklēšanā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr/Hamed Saber

Datoru un mobilo telefonu pretzagšanas un zagtu ierīču meklēšanas risinājumu firma «GadgetTrak» no šodienas sākusi piedāvāt īpašu risinājumu fotogrāfiem, kas spēj atrast zagtas vai pazaudētas digitālās kameras, raksts informācijas tehnoloģiju (IT) portāls «TechCrunch».

Jaunais rīks «Cameratrace», kas jau vairākus mēnešus piedāvāts bezmaksas testēšanai, spēj aptuveni atrast zagtu kameru atrašanās vietu, pārlūkojot visas internetā izvietotās digitālās fotogrāfijas un meklējot zudušās kameras sērijas numuru, kas iekļauts katra digitālā attēla «elektroniskajā pasē». No zagtas kameras augšuplādētu attēlu analīze var atklāt zagļa atrašanās vietu, izmantojot tā interneta adresi.

«Cameratrace» maksā desmit ASV dolārus (aptuveni 5,20 latus) par katru reģistrēto kameru un sola sadarboties ar policiju zagtās mantas atgūšanai. Kā rakstīts «Cameratrace» mājaslapā, lietotājiem nav ieteicams pašiem censties atgūt zagtu aparatūru, jo ir gadījumi, kad zagļi ir saistīti ar citiem, smagākiem noziegumiem un kontaktēties ar tiem var būt bīstami.

Pakalpojumā arī ietilpst autortiesību uzraudzība, jo sistēma arī palīdz pamanīt, vai fotogrāfa attēli bez atļaujas ir izvietoti kādā interneta mājaslapā vai sociālā tīklā. Kā raksta «TechCrunch», «Cameratrace» fotoaparātu sērijas numuru datubāzē ir pieci miljardi internetā sastopami digitālo fotogrāfiju, kur sastopami reģistrēto kameru dati. Ievadot savas kameras sērijas numuru datubāzē, fotogrāfs redz visas vietas, kur internetā izvietoti attēli, kas uzņemti ar šo kameru, radot iespēju pārbaudīt, vai izvietošana notikusi ar atļauju.

Maksas «Cameratrace» pakalpojums arī piedāvā īpašu uzlīmi un kodu, kuru pielipina kamerai, lai to varētu atdot vienkāršas pazaudēšanas gadījumā. Atradējs, ievadot kodu «Cameratrace» mājaslapā, var anonīmi sazināties ar īpašnieku un norunāt kameras atdošanu. Uzlīme arī kalpo kā brīdinājums garnadžiem, ka kamera ir reģistrēta «Cameratrace» datubāzē un tiks meklēta.

«TechCrunch» raksts un jau iepriekš publicēts bezmaksas pakalpojuma apraksts avīzes «New York Times» portālā norāda, ka teorētiski ir iespējams sagrozīt digitālu kameru attēlos iekļauto elektronisko identifikatoru un sērijas numuru, taču tas prasa samērā lielas zināšanas, īpašas ierīces, laiku un pūles. Tas nozīmē, ka pat dārgas kameras ar uzlīmi nezags, jo to sagatavošana pārdošanai zagtu preču tirgotāju aprindās būs apgrūtināta.

Kā raksta «TechCrunch», «Cameratrace» nav vienīgais šāds zagtu digitālo kameru atrašanas risinājums. Ir konkurenti, kā, piemēram, «Stolen Camera Finder», kas, tāpat kā «Cameratrace», piedāvā attēlu meklēšanu gadījumos, kad ir aizdomas par autortiesību pārkāpumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu