Datorus tagad varot uzlauzt arī caur bezvadu pelēm

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Amerikāņu kompānijas Bastille speciālisti paziņojuši par jaunu kiberuzbrukumu metodi - miljoniem datoru visā pasaulē ir pakļauti uzlaušanas riskam bezvadu datorpeles dēļ.

Runa ir par bezvadu datorpelēm bez Bluetooth datu pārraides atbalsta. Izrādās, ka savienojums starp peli un uztvērēju nekādi netiek aizsargāts. Ja ļaunprātis prot «izlikties» par datorpeli, datoru iespējams apmānīt, lietojot eBay par 10 ASV dolāriem iegādājamu raidītāju, atsaucoties uz Reuters, vēsta Newsru.com.

Pēc tam kā tika izveidots savienojums, izliekoties par bezvadu ierīci, eksperti iegūst iespēju datoram nosūtīt jebkuru komandu. Ja process tiek kaut nedaudz automatizēts, datora uzlaušanai pietiek ar vienas pogas nospiešanu un tas ilgst vien dažas sekundes. Pēc tam jau iespējams ar klaviatūras palīdzību attālināti ievadīt jebkādas komandas, turklāt šādu raidītāju efektīvais darbības rādiuss sasniedz pat 180 metrus.

Kā norāda eksperti, daži bezvadu datorpeļu ražotāji jau ir reaģējuši uz atklājumu un sākuši atjaunot savas produkcijas programmatūru. Daudzu ražotāju gadījumā ievainojamība gan saglabājas.

Jāpiezīmē gan, ka uzbrukums ir īstenojams tikai salīdzinoši specifiskos apstākļos, kad upuris atrodas konkrētā vietā un ir skaidra pārliecība, ka raidītāj pieslēgsies konkrētai ierīcei. Piedevām parastās bezvadu datorpeles no tirgus pamazām izzūd, jo aizvien turpinās pāreja uz Bluetooth datu pārraidi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu