Dzīve par būt vai nebūt Pompejā

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

2019. gadā tika parakstīts saprašanās memorands starp Torre Annunziata prokuratūru un Pompeju arheoloģiskā parka direktoru. Tas izglāba Civita Giuliana no ilgstošas nelegālo arheologu laupīšanas. Šī dokumentālā filma atklāj neticamus atklājumus, kas veikti šajā vietā netālu no Pompejas.

2021. gada februārī Civita Giuliana, 700 metrus no senās Pompejas sienām, arheologi atrada apbrīnojami labi saglabājušos, teju neskartus romiešu ceremoniju ratus. Līdz pat šodienai šie greznie rati ir vienīgie, kas atklāti. Zinātnieki to sauc par tā laika “Lamborghini”.

Šis raidījums skatītājus aizvedīs atpakaļ uz seno Romu, lai izprastu, kā šie rati izmantoti un mēģinātu atšifrēt to īpašniekus un noskaidrotu viņu sociālo statusu. Tāpat var gadīties, ka ar šo atklājumu labāk izdosies izprast, kāda bija ielu satiksme Pompejā.

Foto: Publicitātes foto

Villa Giuliana, zināma arī kā Civita Giuliana, ir sena romiešu villa netālu no Pompejas Itālijā. Izrakumi šajā vietā sākās 2021. gadā, un to laikā atklājās ārkārtīgi labi saglabājušās freskas, mozaīkas un citi artefakti. Tiek uzskatīts, ka šī vieta piederējusi bagātai romiešu ģimenei, un tās atklājums ļauj precīzāk izprast romiešu ēras arhitektūru un ļaužu ikdienas dzīvi. Civita Giuliana nu ir fascinējošs arhitektūras monuments, kas turpina sniegt savu artavu senās vēstures atklāšanai un izprašanai.

Arheoloģiskie atklājumi Pompejā, tostarp arī villā Giuliana, devuši vērtīgu ieskatu par vergu dzīvi seno romiešu laikos. Izrakumos atklāti pierādījumi par viņu dzīves apstākļiem, darbiem un amatiem un sociālajiem statusiem. Mazi, šauri mājokļi jeb “ergastula” kalpoja kā vergu mītnes, atklājot skarbos dzīves apstākļus. Atsevišķos apgabalos atrasti dažādi artefakti, tostarp rokturi un ķēdes, kas norāda uz šo ļaužu lomu darbietilpīgos uzdevumos.

Foto: Publicitātes foto

Savukārt otrā sociālo kāpņu galā atradās greznas rezidences, sauktas par “domus”, kas lieliski raksturoja romiešu elites izsmalcināto dzīvesveidu. Šajās mājās bija izsmalcinātas mozaīkas, freskas, iespaidīgi pagalmi. Grezni dārzi ar skulptūrām un strūklakām, privāti priekšmeti, tostarp dārglietas, māls un smalki galda priekšmeti – šādi atklājumi atrodami ikkatrā elites dzīvesvietas arheoloģiskajā atradnē. Šie atklājumi precīzi parāda ekstravaganto un priviliģēto Pompejas elites dzīvesstilu.

Izmeklēšanai Civita Giuliana turpinoties, atklājas aizvien jauni atradumi, kas sniedz ieskatu šīs villas un tās ļaužu noslēpumos un pēdējo dienu dzīvē.

“Pompeji. Villa Giuliana noslēpumi” ekrānos kanālā Viasat History skatāms svētdien, 24. septembrī, pulksten 19.40.

Seko mums arī Facebook

Foto: Publicitātes foto
CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu