Elektroenerģiju var iegūt arī dobē

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pasaulē ir vairāki elektroenerģijas iegūšanas veidi, taču bieži vien tie rada pamatīgu kaitējumu apkārtējai videi. Astanas EXPO izstādē ir prezentēts jauns un ekoloģiski tīrs elektroenerģijas iegūšanas veids – no parastiem telpaugiem un pupām.

Alternatīvās elektroenerģijas kompānija BIOO ir izstrādājusi īpašus biopaneļus, kuros var audzēt dažādus augus. Lai no augiem iegūtu elektroenerģiju ir nepieciešams ūdens, augsne un, protams, paši augi. Enerģija tiek iegūta no augsnē esošajām baktērijām, kuras patērē augu izdalītās organiskās vielas. Procesa rezultātā rodas elektroni, kuri rada elektrisko strāvu.

Piedevām kompānijas BIOO panelī izvietotie elektrodi no augu saknēm savāc elektronus un izdala ūdeņradi, kas reaģē ar gaisā esošo skābekli, kā rezultātā rodas ūdens. Respektīvi, panelī esošie augi paši spēj sevi nodrošināt ar nepieciešamo ūdeni. Nākotnē paredzams, ka ar šīs tehnoloģijas palīdzību varētu apzaļumot tuksnešus.

Savukārt citā kompānijas panelī tiek audzētas pupas, kuras līdzīgi kā iepriekšējie augi arī ražo elektroenerģiju un darbina dažādu krāsu LED diodes. Konkrētā tehnoloģija jau tiek veiksmīgi izmantota vairākās Eiropas valstīs. Vienā no Amsterdamas priekšpilsētas parkiem šādi augu paneļi izgaismo parka teritoriju nakts laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Uz augšu