Tālā robeža: patiesība par indiāņiem un kovbojiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Jau 22. septembrī pulksten 22.00 kanālā Viasat History būs skatāms raidījums “Tālā robeža” – stāsts sešās daļās, kas izzina patiesību par Amerikas Savienoto valstu un “mežonīgo rietumu” mītiem.

Amerikas pamatiedzīvotāju vēsture

Pamatiedzīvotāji pirmsākumos bija imigranti: pirms 15000 gadiem viņi šeit no Āzijas nonāca caur Beringiju – sasalušu savvaļu, kas Ledus laikmetā savienoja Sibīriju ar Aļasku. Sākotnēji bija teju 600 dažādas ciltis ar dažādām tradīcijām, dzīves redzējumu un hierarhijām. Laikā, kad Kristofers Kolumbs ieradās Jaunajā pasaulē, šajā reģionā mitinājās 5 līdz 10 miljoni pamatiedzīvotāju, bet daži uzskata, ka kontinentu varētu būt apdzīvojuši pat 25 miljoni cilvēku. Ciltis, kas mitinājās rietumos, īpaši prērijās, bija mežonīgākas: viņi lielākoties bija mednieki un vācēji, un savā starpā cīnījās par tām pašām teritorijām. Tikmēr ciltis, kas mitinājās uz austrumiem no Misisipi, veidoja ciematus un dzīvoja tur.

Foto: Publicitātes foto

Senākas filmas Amerikas pamatiedzīvotājus raksturo kā barbarus, kas neattīstījās gadsimtu garumā, tomēr patiesībā laikā, kad kontinentā ieradās Eiropas ceļotāji, šie ļaudis bija kulturāli attīstīti un zināja dažādas valodas. Ciltis savā starpā tirgojās, mācījās citas valodas un daudz migrēja – bija klani, kas aizceļoja līdz pat Centrālamerikai. Dažas no ciltīm pat manipulēja ar apkārtējo vidi – veica kontrolētas dedzināšanas, būvēja apūdeņošanas sistēmas. Zirgu piejaucēšana pamatiedzīvotāju kultūrā, ko veicināja spāņu konkistadori 16. gadsimtā, strauji izplatījās visā kontinentā, saīsināja attālumus un padarīja medīšanu vieglāku. Ar labumiem, ko viņi ieguva no ienācējiem, ciltis nemitīgi tirgojās, iegūstot jaunas zināšanas, ko uzreiz pielietot savās ikdienas dzīvēs.

Pirmo kovboju vēsture

Foto: Publicitātes foto

Ikoniskākais tēls no mežonīgo rietumu filmām Amerikā parādījās apmēram 1800. gadu vidū. Pateicoties dzelzceļa būves attīstībai, attālumi saruka, un populācija strauji auga, kā dēļ ļaudīm bija nepieciešams lielāks ēdiena apjoms. Patēriņa topa augšgalā bija liellops, un ganāmpulku ganīšanai bija nepieciešami speciālisti – viņi arī bija tie, ko vēlāk sāka saukt par kovbojiem. Prasmes ganāmpulku pieskatīšanā nāk no Ziemeļāfrikas, kur mori lopus ganīja zirgu mugurās, savukārt virvju izmantošana nāk no Rietumāfrikas, un abi šie paņēmieni Amerikā nonāca ar vergu palīdzību. Pirmie šīs tehnikas sāka izmantot vakeri pie Meksikas rietumu krastiem, līdz ar to var teikt, ka meksikāņu “lopu menedžeri”, ko trenēja vergi, kļuva par pirmajiem kovbojiem Amerikā.

Viņu pielietotās metodes sāka izmantot arī ziemeļos, kur tālajā frontē ieradās baltie cilvēki, meklējot darbu ar liellopiem. Pat desmitgadēm ilgi pēc Pilsoņu kara daudzi atbrīvoti vergi turpināja strādāt šajā nozarē, jo tas bija viņu asinīs. No 30000 kovbojiem, kas strādāja Teksasā, 5 līdz 10 tūkstoši bija afroamerikāņi.

Foto: Publicitātes foto

Filmās nereti mēģina romantizēt šo periodu, mežonīgo rietumu pilsētiņas, dzelzceļa būvniecību, kā arī “kovbojus un indiāņus”, bet “Tālā fronte” noliks malā visas pagātnē iecementētās klišejas – kanālā Viasat History!

Seko mums arī Facebook

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu